BhENEFIT Summary 2017-2018

2018-11-30

A BHENEFIT az Európai Unió Interreg Central Europe regionális együttműködési program keretében finanszírozott projekt, melynek vezető partnere az olasz Mantova Város Önkormányzata. A 7 különböző partnerországból származó, összesen 13 tagú konzorcium, 30 hónapon keresztül a történelmi városi területek fenntartható kezelésével foglalkozó integrált rendszerek kidolgozása terén működik együtt. A projekt hivatalos nyitótalálkozójára 2017. júliusában Mantovában került sor, a rendezvényen valamennyi aktív partner, valamint egy megfigyelő státuszú partner és a program hivatalos képviselői vettek részt.
MANTOVA - 2017. JÚNIUS
Mantova egy közepes méretű, mintegy 50 000 lakosú város, amely Lombardia észak-olasz régiójában található. A város 2008 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján, és híres reneszánsz gazdagságáról.
Ebben a nagyon festői környezetben köszöntötték a 13 projektpartnert, akik 7 különböző országból érkeztek Közép-Európából: Ausztria, Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia.
A 3 napos találkozó napirendje meglehetősen intenzív volt.
Az első napon Mantova önkormányzatának csarnokában adta át Adriana Nepote kutatási és innovációs tanácsadó, az egyetem és az európai projektek (Comune di Mantova), majd Zane Bondare, az Interreg Közép-Európa közös titkárságának hivatalos üdvözletét.
Ezután minden partnernek lehetősége nyílt a bemutatkozásra. A partnerek bemutatták az intézményt, amelyet képviselnek, és pozícionálták szerepüket a projektben.
Horvátország: MUK és REGEA, Szlovénia: ICRA és UIRS, Magyarország: SZRDA és KEK, Ausztria: BOKU, Szlovákia: SPECTRA, Csehország: IURS, Olaszország: Politecnica, Regione Emilia-Romagna és Comune di Mantova.
A találkozó munkamenetét a Mantovai önkormányzat munkatársa, Emanuela Medeghini és a Politecnica részéről, Maria Cristina Fregni közölte. Az első etapban minden munkacsomagot részletesebben megvizsgáltak, különös tekintettel a várható eredményekre. Később a projektek legmodernebb szempontjainak vizsgálatát célozták meg, amely során Medeghini és Bondare a projektpartnerekkel megvitatták a projekt menedzselési, kommunikációs és pénzügyi kérdéseit is.
A résztvevők első napot a csodálatos Palazzo Te látogatásával zárták, amely egyedülálló példája Olaszország reneszánsz képzőművészetének. A  második nap az Ocno szigetvilágában, a Mantova folyó Mincio-i úszó platformjaival nyílt meg, amelyen a nyári szezonban különféle tevékenységek zajlanak. Fregni a Politecnica-tól nyitotta meg a „Historic Built Areas and Governance Issues” címet viselő munkareggelit, bevezette és bemutatta a monitoringot, a módszertani megközelítést és a projekt által kidolgozott protokollokat és eszközöket.            
Fregni prezentációját követően a partnerek proaktív módon, csoportokban dolgoztak azon, hogy hogyan hozzák létre és működjenek együtt a helyi támogató csoportjukkal.
A Mantovai önkormányzat és az ICRA csoportja foglalkozott a kommunikációs munkacsomaggal, bemutatta a kommunikációs stratégiát és megvitatta a többi partnerrel a kommunikációs szállítások, határidők kezelését.
POPRAD - 2017. OKTÓBER
A találkozóra Szlovákia északi részén - a három kísérleti helyszín egyikében – Poprádon került sor. Poprád városa a PP SPECTRA-val együtt üdvözölte a projektpartnereket, megszervezte a projekthely látogatásokat. A három esettanulmány helyszínei, Spisska Sobota (Poprád része), Bardejov városa és Hervartov község voltak.
Az első nap folyamán a résztvevők az esti érkezést követően összegyülétek, hogy  megvitassák Poprád HBA területét. A találkozón részt vett Martin Baloga, a Helyi Támogató Csoport vezetője, Jozef Švagerko, a város polgármestere, Igor Wzoš polgármester-helyettes és több helyi városi képviselő is. A második nap a helyszíni látogatásokra fókuszált, melynek során a projektpartnerek busszal érkeztek az UNESCO Világörökség részét képező Bardejov városába, ahol lehetőségük adódott arra is, hogy találkozzanak a város polgármesterével, aki bemutatta a várost. A résztvevők élénk eszmecserét folytattak, amelyben a projektpartnerek nagy érdeklődést mutattak az UNESCO honlapjának HBA védelme iránt. Bardejov után a nap a festői szépségű Hervatov településen folytatódott, az egyedülálló fa templomok helyén.  A nap rövid beszélgetéssel zárult a helyszínekről és a legjobb gyakorlatokról.
Az utolsó napot egy sor prezentációs panel jellemezte. Először is, egy workshop a HBA irányításáról, amelyben az egyik partner bemutatta az irányítás és szabályozás helyzetét és főbb kihívásait. A WP-k kommunikációs menedzsment ülése volt a következő programpont az egyes projektek, partnereknek szóló információinak naprakészen tartásáról. Ebéd után a WP T2-nél volt egy workshop, amely párhuzamosan két részből állt: az egyik csoport bemutatta és megvitatta a kísérleti helyszíneket és a következő lépéseket, míg a másik csoport napirendje a HBA-menedzsment főbb akadályairól és kihívásairól szólt. A rendezvény fontos találkozó volt, amely pontosabban meghatározta a projekt céljait és a tervezett eredményeket. Vita volt a legjobb gyakorlati példákról. A projektpartnerek ötletbörze formájában, megállapodtak, hogy mely gyakorlatok a leg inspirálóbbak a közös projektre nézve. A partnerek lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék a Poprádi projekt kísérleti helyének, valamint más helyszínek helyi sajátosságait, és hogy jobban megértsék a Szlovákia emlékműveivel kapcsolatos kihívásokat, amelyek hozzájárulnak a megfelelőbb és hatékonyabb stratégiák és eszközök létrehozásához. A projekt partnerek kiemelten foglalkoztak az adminisztratív kihívásokkal is, különösen az adminisztratív különbségekkel és a nemzeti szinten fennálló nehézségekkel kapcsolatos kérdésekkel.
BAD RADKERSBURG – 2017. DECEMBER
Bad Radkersburg város központját még nem befolyásolja modern építészet. Ezért minden résztvevő első kézből tapasztalhatta meg az építészeti és kulturális örökség, a növekvő város és a turizmusban rejlő hatalmas lehetőségek kihívásait. A találkozó sikeres volt, mivel a résztvevők szoros betekintést nyertek e kis város Bad Radkersburg jelenébe és lehetőségeibe.
A programot egy nagyon tanúságos túra színesítette a Stájerország fővárosába, Grazba, ahol a régi klasszikus épületek és a modern építészet remekei éredek szimbiózist mutattak. Mindenki kialakíthatta saját véleményét az építészeti problémákról és a politikai és kulturális örökséget is befolyásoló beruházásokról. Itt a résztvevők jobban megérthették az épített örökség kérdéseit a városok vonatkozásában. Ezek a tanulmányutak segítenek a problémák felismerésében és megoldások fejlesztésében.
A folyamatok nyomon követése volt a történelmi és épített területek között (HBA) a partnerek által elért leghasznosabb dolog a Bad Radkersburgban tartott találkozó során. A munkameneten keresztül, amelyet a nemzetközi partnerek minden csoportja megoszt, nagyon hasznos, mert ezáltal, mindenki azonosíthatja saját szükségleteit a monitoring tevékenységekben a helyek helyi jellemzőivel kapcsolatosan.
A az IKT-eszközök fejlesztése ezen igények kielégítésére, könnyebben definiálhatóvá válik a BhENEFIT által bevezetett technológiai támogatások révén az elkövetkező hónapokban. A következő hónapok is döntő fontosságúak a projekt számára, különösen az eszközök bevezetésére vonatkozóan.
MODENA – 2018. ÁPRILIS
A helyszínválasztás alapgondolata, az volt hogy a város mély ismerete és történelmi központja lehetőséget adhat arra, hogy a projekt reprezentatív módon bemutassa a partnerséget. Egy kiváló olasz példa a helyreállításról és a városi vezetésről, a 2012-es földrengés utáni kísérleti terület közelsége mind-mind jó impulzus a területet felfedezésére, és az érdeklődőkkel való kapcsolat kialakítására.
A szervezett találkozó rendkívül sikeres volt, a tevékenységek jól illeszkedtek a helyszín-látogatáshoz. A találkozó és a helyszín lehetőséget adott arra, hogy mindenki felélénkítse a partnerséget, ugyanakkor megfelelő ösztönzőket adott arra is, hogy a projekt kulcsfontosságú témáival behatóbban foglalkozzanak a résztvevők.
A legérdekesebb témák, amelyek megvitatására sor került:
-       Legjobb gyakorlatok elemzése
-       Az operatív tapasztalatok megosztása
-       A napi helyi vezetéssel kapcsolatos nehézségek
-       HBA-k; hasznos módszertani megközelítések
-       Az érintettek valós helyzetéhez igazodó projekt területei
-       A különböző tapasztalatok összehasonlítása
-       Projektfejlesztés
-       A valós helyi szükségletek és nehézségek meghatározása a helyi iránymutatások megosztása révén
A projektpartnerek egyetértettek abban,hogy a monitoring terv kidolgozása kulcsfontosságú lépés és a folyamatban lévő IKT-eszközöket a leghatékonyabb módon kell telepíteni.      Bár időbe telik, hogy mélyrehatóvá váljunk a személyes és nemzeti megközelítésben a HBA-khoz és a projektekhez. A kulcsok megértésének legjobb módja a vonalak megértése ami a stratégia olyan eleme, ami a végeredményt képviseli. A következő hónapok kihívása az eddig elkészített eredmények szintézise, az első pilót globális keretének létrehozása.
KARLOVAC - 2018. SZEPTEMBER
A BhENEFIT projekt kulcsfontosságú kihívása a multidiszciplináris és holisztikus megközelítés a történelmi városközpontok kezelésének javítása és innovációja. A projekt egyesíteni akarja a különböző ágazatokat (pl. várostervezés, közművek, kereskedelem, városi regeneráció, turizmus, események), módszertani és részvételi megközelítések összehangolásával, melyben valamennyi érintett fél aktív partnerré válhat - állami és magánintézmények, vállalatok és polgárok egyaránt. Ezért a karlovaci félidős konferencia fontos része volt ennek a változó folyamatnak.
A középtávú konferenciát a Nagyvárosban tartották Karlovac városának termében 2018. szeptember 11-én. A konferencia során számos előadó adott át fontos és érdekes információkat a közönségnek.   
Előadók: dr. sc. Emanuela Medeghini, Michela Mauriello és Francesca Paini építészek Olaszországból, professzor Maroš Finka, aki a SPECTRA igazgatója és Martin Baloga Szlovákiából, dr. sc. Ulrike Pröbstl- Haider az Ausztriából és a hazai polgári mérnöki tevékenységek szakértője, Srećko Vrček Horvátországból.
Továbbá más elismert szakértők, Karlovac város polgármestere Damir Mandić, a kulturális miniszter asszisztense Davor Trupković, a Karlovaci helyettes prefektus Martina Furdek Hajdin, valamint az észak-nyugati regionális energiaügynökség képviselői, is részt vettek a konferencián.           
Az esemény után Mandić polgármester azt mondta: „Ez a konferencia valóban nagyszerű lehetőség az ismereteink és tapasztalataink európai partnereinkkel való megosztására, kiváló alkalom a koncepció újjáélesztésére a revitalizációra. Nevezetesen, ez nem csak a homlokzat vagy a tető burkolatának helyreállítását jelenti, szükség van a történelmi értékű objektumok „belélegzésére” a mindennapi életében a város új szerepeinek meghatározására.”
A Regionális Ügynökség hangsúlyozta: „2019 végéig a BhENEFIT projekt, amelynek összköltségvetése összesen közel 2 millió euró, közös stratégiát fog kidolgozni a központi örökségi épületek területének kezelésére Európában, amely javítja majd az irányítási rendszert és csökkenti a szabályozással kapcsolatos terheket.
Más szavakkal, fejleszteni akarunk, létrehozni az innovatív szoftverek integrált csomagját, melyek megkönnyítheti e területek irányítását. Örülünk, hogy a Karlovačka Zvijezda Horvátország képviselője ebben az EU projektben, és hogy az észak-nyugati regionális energiaügynökség is részt vesz, mint operatív partner ebben a dicséretes vállalkozásban.”
Az általános projektfejlesztést figyelembe véve már most elmondható, hogy az irányítás javítását célzó munkacsomag fő célja, a fejlesztés és elfogadás, a fenntartható gazdálkodás általános stratégiájának kidolgozása jó ütemben halad. A történelmi épített területek (HBA), majdnem kész, a stratégia és a kapcsolódó iránymutatások pedig helyben kerülnek majd bemutatásra. A munkacsomag T1 tevékenysége: az egyes országok elemzése a történelmi épített területekkel összefüggésben, a fejlesztés irányításában létrejövő szintézis közép-európai szinten; a közös részvétel és tervezés, az elfogadói terv multidiszciplináris megközelítése a HBA vezetésében a helyi támogató csoportok létrehozásához, illetve a közös stratégia és helyi iránymutatások, mind-mind segítettek a szereplőknek hogy a kihívásokat jobban összpontosítsák. És a megoldásokra is fókuszáltabban tudjanak tekinteni.
A találkozó legnagyobb tanúsága, hogy Európa országai előbb-utóbb mind szembesülnek a történelmi városközpontok fenntarthatósági problémájával és következésképpen el kell kezdeniük gondolkodni az örökségről egy másfajta hatékony megközelítéssel. Ez az első lépés ahhoz, hogy segíthessük a közigazgatásokat és közösségeket, hogy a történelmi városközpontoknak új jövőt írhassunk.
POZSONY - 2018. NOVEMBER
Pozsonyban minden partnerintézet részt vett az ülésén, amely hozzájárult a T2 munkacsomagokra összpontosító projekt (Eszköz és eszközök telepítése) és a T3 projekt (növekvő tudatosság és kapacitásépítés) általános fejlődéséhez. A JTS pozitív válaszának köszönhetően tisztázódtak a formális kérdések a projekttel kapcsolatosan, így a konzorcium a gyümölcsöző megbeszéléseket tarthatott a projekt előrehaladásáról és a projekt következő szakaszának  megtervezéséről.
A találkozót a személyes kapcsolatok építése és a hasznos prezentációk által nyert információk gazdagították. A projekt tanácsadó testületének tagjai  - Dr. D. M. Lalitha Dissanayake, illetve Peradeniya Srí Lankából - osztották meg a tapasztalatokat az UNESCO kulturális stratégiai tervének kidolgozásával kapcsolatosan.
A találkozó során a projektpartnerek befejezték a GIS tanfolyamot, amelyben a PP13 és a PP7 vezetett a GIS elméletén és gyakorlati részén keresztül. A kurzus az adatokra és a kifejlesztett rendszerre épült, bemutatva Popradot, a projekt egyik kísérleti területét. A találkozó másik csúcspontja a közelgő tevékenységekről szóló, eredményes vita volt.
A PP7 Spectra szoros kapcsolatban állt az aktivitással a WP T3 vezetői a pozsonyi találkozó előtt és a WP munkái gyakorlatilag a pozsonyi találkozó során indultak el. A WP T3 célja a projekt növekedését segítő eszközök meghatározása és tesztelése, ami remélhetőleg minden esetben erősíti a tudatosságot és növeli a kapacitást a HBA irányításában.  
A résztvevők a találkozó során három rövid szekciót tartottak, ahol a WP T3 tevékenységeit három szempontból vizsgálták.   Először, tisztázták a munkacsomag célját, az időt, ütemtervet és az összes PP-vel kapcsolatos eredményt. Másodszor megbeszélték, hogy kezdjék el az ötletgyűjtést az érdekelt felek bevonásával, szem előtt tartva azt a kulcsfontosságú pontot, hogy mi ennek a tevékenységnek a fő célja, hogy hogyan lehet még hatékonyabb formátumokat készíteni. Ezt a részt a PP-ekkel folytatott megbeszélések formájában végezték megosztották ötleteiket és tapasztalataikat.  A brain storming-ot segítette, hogy Sokan voltak olyan résztvevők, akik aktívan részt vesznek más hasonló tevékenységekben is.
Végül a A WP T3 munkamenetet megbeszéléssel folytatták a partnerországok, ahol az országok képviselői megvitatták, hogy mikor és hogyan fogják lebonyolítani a tervezett eseményeket, hogy a WP vezetője jobban koordinálhassa őket. Kiemelten fontos, hogy minden PP jól ismerje a célokat, követelményeket és az ütemtervet, hogy a munkák a tervek szerint folytatódjanak.
A következő hónapokban a terv az, hogy elkezdjük a iránymutatások a különböző érdekelt felek bevonására (nagyközönség, döntéshozók, technikusok, vállalkozók), hogy bepillantást nyerhessenek ők is a HBA menedzsment folyamataiba. A következő időszakban kerülhetnek terjesztésre a szakmai anyagok a PP - k számára, hogy felülvizsgálhassák azokat, és szintén a következő időszakban tervezzük a kísérleti területek eseményeinek megszervezésének előkészítését és lebonyolítását a kidolgozott iránymutatások szerint.

BhENEFIT Esemény-összefoglaló Pozsony 2018.11.05-07.

2018-11-23

A pozsonyi találkozó döntő fontosságú volt a projekt általános fejlesztésében, a T2 és T3 tevékenységekre összpontosítva. Lehetőségünk volt megvitatni a projekt állapotát a JS képviselőjével Ebermann úrral és egy külső szakértővel, Floria úr személyében.
A találkozó a térinformatikai tevékenységekre összpontosított, a PP7-SPECTRA által, az összes partner számára készített GIS-képzéssel, illetve az ülés a következő hónapok kommunikációjára is fókuszált.
A JTS pozitív válaszainak köszönhetően tisztázódtak a formális kérdések a projekttel kapcsolatosan, így a konzorcium a gyümölcsöző megbeszéléseket tarthatott a projekt előrehaladásáról és a projekt következő szakaszának  megtervezéséről.
Az első ülésen a pozsonyi fogadó partnerek bemutatták az általános programot és megkérték a partnereket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kérdésekre / kétségekre, amelyeket a második ülésnapon a JS-nek és a külső szakértőknek lehet majd feltenni. A bevezető ülés után a Spectra egy érdekes túra keretében körbevezette a partnereket a pozsonyi történelmi épületekben. A túra alkalmával a résztvevők jobban megérthették és értékelhették a közép-európai HBA-t.
A találkozót a személyes kapcsolatok építése és a hasznos prezentációk által nyert információk gazdagították. A projekt tanácsadó testületének tagjai  - Dr. D. M. Lalitha Dissanayake, illetve Peradeniya Srí Lankából - osztották meg a tapasztalatokat az UNESCO kulturális stratégiai tervének kidolgozásával kapcsolatosan.
A találkozó során a projektpartnerek befejezték a GIS tanfolyamot, amelyben a PP13 és a PP7 vezetett a GIS elméletén és gyakorlati részén keresztül. A kurzus az adatokra és a kifejlesztett rendszerre épült, bemutatva Popradot, a projekt egyik kísérleti területét. A találkozó másik csúcspontja a közelgő tevékenységekről szóló, eredményes vita volt. Külső szakértőként, Mr.Floria, bemutatta a jelenlévőknek a partnerek és az érdekelt felek közötti interjúkból és a partnerek jelentéseiből készített projektértékelés eredményeit. A jelentés célja, az volt, hogy felmérje a projekt megvalósítási és végrehajtási lehetőségeit, valamint a külső környezet változásait annak érdekében, hogy jobban megértsék és elemezzék a projekt végrehajtási időszakának felére elért előrehaladást.
A jelentés általános megállapításai a projektmenedzsmentben a projektmenedzsmenttel szemben álló kihívásokra és összetettségekre összpontosítottak. Ugyanakkor nagyon technikai és nagyon innovatív is volt a jelentés, melynek értelmezése és elemzése is kihívások elé állította a különböző területekről érkező projekt partnereket.   
Az, hogy a partnerek milyen mértékben tudtak szembenézni ezekkel a kihívásokkal, az lehet az alapja annak, hogy a projekt eredményes legyen. A projekt relevanciáját illetően a jelentés rámutat arra, hogy a kontextus és a kihívások többé-kevésbé változatlanok, a projekt indulásához képest, de a projektfókusz értelmezésében még mindig vannak különbségek.
A projektek hatékonyságát tekintve, a projekt a második jelentési időszak végén kis mértékben, de érzékelhető ütemben lelassult. Az első időszakokban elért három előirányzat közül az egyik elmaradt, és sok tevékenység - bár elkezdődött - késedelmesnek tűnik. Ezzel összhangban, pénzügyi szempontból az értékelés magas szintű alulköltekezésről számolt be.
A PP7 Spectra szoros kapcsolatban állt az aktivitással a WP T3 vezetői a pozsonyi találkozó előtt és a WP munkái gyakorlatilag a pozsonyi találkozó során indultak el. A WP T3 célja a projekt növekedését segítő eszközök meghatározása és tesztelése, ami remélhetőleg minden esetben erősíti a tudatosságot és növeli a kapacitást a HBA irányításában.    A résztvevők a találkozó során három rövid szekciót tartottak, ahol a WP T3 tevékenységeit három szempontból vizsgálták.   - Először, tisztázták a munkacsomag célját, az időt, ütemtervet és az összes PP-vel kapcsolatos eredményt.
- Másodszor megbeszélték, hogy kezdjék el az ötletgyűjtést az érdekelt felek bevonásával, szem előtt tartva azt a kulcsfontosságú pontot, hogy mi ennek a tevékenységnek a fő célja, hogy hogyan lehet még hatékonyabb formátumokat készíteni. Ezt a részt a PP-ekkel folytatott megbeszélések formájában végezték megosztották ötleteiket és tapasztalataikat.  A brain storming-ot segítette, hogy Sokan voltak olyan résztvevők, akik aktívan részt vesznek más hasonló tevékenységekben is.
- Végül a A WP T3 munkamenetet megbeszéléssel folytatták a partnerországok, ahol az országok képviselői megvitatták, hogy mikor és hogyan fogják lebonyolítani a tervezett eseményeket, hogy a WP vezetője jobban koordinálhassa őket. Kiemelten fontos, hogy minden PP jól ismerje a célokat, követelményeket és az ütemtervet, hogy a munkák a tervek szerint folytatódjanak.
A következő hónapokban a terv az, hogy elkezdjük a iránymutatások a különböző érdekelt felek bevonására (nagyközönség, döntéshozók, technikusok, vállalkozók), hogy bepillantást nyerhessenek ők is a HBA menedzsment folyamataiba. A következő időszakban kerülhetnek terjesztésre a szakmai anyagok a PP - k számára, hogy felülvizsgálhassák azokat, és szintén a következő időszakban tervezzük a kísérleti területek eseményeinek megszervezésének előkészítését és lebonyolítását a kidolgozott iránymutatások szerint.

BhENEFIT Esemény-összefoglaló Karlovac 2018.09.10-12.

2018-09-28

A középtávú konferenciát a Karlovacban a város dísztermében tartották, 2018. szeptember 11-én. A konferencia során számos előadó adott át fontos és érdekes információkat a közönségnek. 
Előadók: dr. sc. Emanuela Medeghini, Michela Mauriello és Francesca Paini építészek Olaszországból, professzor Maroš Finka, aki a SPECTRA igazgatója és Martin Baloga Szlovákiából, dr. sc. Ulrike Pröbstl- Haider az Ausztriából és a hazai polgári mérnöki tevékenységek szakértője, Srećko Vrček Horvátországból.
Továbbá más elismert szakértők, Karlovac város polgármestere Damir Mandić, a kulturális miniszter asszisztense Davor Trupković, a Karlovaci helyettes prefektus Martina Furdek Hajdin, valamint az észak-nyugati regionális energiaügynökség képviselői, is részt vettek a konferencián.        
Az esemény után Mandić polgármester azt mondta: „Ez a konferencia valóban nagyszerű lehetőség az ismereteink és tapasztalataink európai partnereinkkel való megosztására, kiváló alkalom a koncepció újjáélesztésére a revitalizációra. Nevezetesen, ez nem csak a homlokzat vagy a tető burkolatának helyreállítását jelenti, szükség van a történelmi értékű objektumok „belélegzésére” a mindennapi életében a város új szerepeinek meghatározására.”

A Regionális Ügynökség hangsúlyozta: „2019 végéig a BhENEFIT projekt, amelynek összköltségvetése összesen közel 2 millió euró, közös stratégiát fog kidolgozni a központi örökségi épületek területének kezelésére Európában, amely javítja majd az irányítási rendszert és csökkenti a szabályozással kapcsolatos terheket.
Más szavakkal, fejleszteni akarunk, létrehozni az innovatív szoftverek integrált csomagját, melyek megkönnyítheti e területek irányítását. Örülünk, hogy a Karlovačka Zvijezda Horvátország képviselője ebben az EU projektben, és hogy az észak-nyugati regionális energiaügynökség is részt vesz, mint operatív partner ebben a dicséretes vállalkozásban.”
Az általános projektfejlesztést figyelembe véve már most elmondható, hogy az irányítás javítását célzó munkacsomag fő célja, a fejlesztés és elfogadás, a fenntartható gazdálkodás általános stratégiájáAnak kidolgozása jó ütemben halad. A történelmi épített területek (HBA), majdnem kész, a stratégia és a kapcsolódó iránymutatások pedig helyben kerülnek majd bemutatásra. A munkacsomag T1 tevékenysége: az egyes országok elemzése a történelmi épített területekkel összefüggésben, a fejlesztés irányításában létrejövő szintézis közép-európai szinten; a közös részvétel és tervezés, az elfogadói terv multidiszciplináris megközelítése a HBA vezetésében a helyi támogató csoportok létrehozásához, illetve a közös stratégia és helyi iránymutatások, mind-mind segítettek a szereplőknek hogy a kihívásokat jobban összpontosítsák. És a megoldásokra is fókuszáltabban tudjanak tekinteni.
A találkozó legnagyobb tanúsága, hogy Európa országai előbb-utóbb mind szembesülnek a történelmi városközpontok fenntarthatósági problémájával és következésképpen el kell kezdeniük gondolkodni az örökségről egy másfajta hatékony megközelítéssel.
Ez az első lépés ahhoz, hogy segíthessük a közigazgatásokat és közösségeket, hogy a történelmi városközpontoknak új jövőt írhassunk.

 

BhENEFIT – elstartolt a KEK Alapítvány részvételével megvalósuló INTERREG-Central Europe projekt

2017-10-07

Épített örökség-, Energia- és Környezetbarát Integrált Eszközök a Történelmi Városi Területek Fenntartható Kezeléséhez (BhENEFIT - Built Heritage, Energy and Environmental-Friendly Integrated Tools for the Sustainable Management of Historic Urban Areas) címmel 2017 júniusában indult el a KEK Alapítvány részvételével megvalósuló Interreg CENTRAL EUROPE regionális együttműködési projekt.

A BHENEFIT az Európai Unió Interreg Central Europe regionális együttműködési program keretében finanszírozott projekt, melynek vezető partnere az olasz Mantova Város Önkormányzata. A 7 különböző partnerországból származó, összesen 13 tagú konzorcium, a következő 30 hónapban a történelmi városi területek fenntartható kezelésével foglalkozó integrált rendszerek kidolgozása terén működik majd együtt. A projekt hivatalos nyitótalálkozójára 2017 júliusában Mantovában került sor, a rendezvényen valamennyi aktív partner, valamint egy megfigyelő státuszú partner és a program hivatalos képviselői vettek részt.

A mintegy 1.850.795,95 euró összköltségvetésű projekt célja együttműködés kialakítása minden olyan szereplővel, akik napi szinten foglalkoznak a sajátos történelmi, művészi és kulturális jelentőséggel bíró városi térségekkel, továbbá e szereplők bevonása egy, a történelmi városi terek kezelésének a fejlesztését támogató, innovatív szoftvereket tartalmazó integrált eszközcsomag kidolgozásába.

A programnak 4 specifikus célkitűzése van:

  1. a történelmi városi területek fenntartható kezelésének előmozdítása, a kulturális gazdagság megőrzése és a környezetbarát fejlesztések közötti kölcsönhatás nyomon követése;

  2. e területek kezeléséhez valamennyi projektpartner által közösen alkalmazható módszertan kidolgozása, ami alapjául szolgál a jó gazdálkodásnak, és a technikai eszközök fejlesztésének, továbbá segíti a helyi közösségek döntéshozatali folyamatba való bevonását;

  3. a döntéshozatali és irányítási folyamatok hatékonyságának javítása a folyamatos monitoring és értékelés, a kockázatmegelőzés, a környezeti fenntarthatóság, a megőrzés és az újrahasznosítás révén;

  4. állami érdekeltek (nemzeti, regionális és helyi közintézmények), különböző szakterületek szakértői és a helyi közösségek intenzívebb bevonása a történelmi városi területek kezelésébe, helyi támogató csoportok létrehozásán keresztül.

Néhány számadat: a projekt időtartama 30 hónap, amely során 6 integrált eszközcsomag kerül kidolgozásra, 6 kísérleti akción belül 6 különböző földrajzi területen. A projekt négy tevékenységi területe a kormányzás javítása, eszközök fejlesztése, kapacitásfejlesztés, és a kommunikáció. A projekt során mindösszesen 27 technikai output kerül kidolgozásra, valamint 14 olyan képzés valósul meg, amelyeken a projekt partnerek mellett különböző szakemberek és szakértők is részt vesznek. A projekt megvalósítása és az outputok kidolgozása rendszeresen ellenőrzésre és felülvizsgálatra kerül a projekt időtartama alatt összesen 6 alkalommal benyújtott időszaki jelentés alapján.

A projekt kommunikációs tevékenységeinek célja a köz- és magánszféra érdekeltjei és a helyi közösségek megszólítása és bevonása a projekt egyes tevékenységeibe.

A BhENEFIT projekt partnerei:

Vezető partner: Mantova Város Önkormányzata (Olaszország)

PP2 Poprád Város Önkormányzata (Szlovákia)

PP3 Károlyváros Város Önkormányzata (Horvátország)

PP4 Szabolcs 05 Önkormányzati Területfejlesztési Társulás (Magyarország, Mátészalka)

PP5 Idrija-Cerkno Fejlesztési Ügynökség (Szlovénia)

PP6 Emilia-Romagna Tartomány (Olaszország)

PP7 Szlovák Műszaki Egyetem SPECTRA Kiválósági Központ, Pozsony (Szlovákia)

PP8 Szlovén Várostervezési Intézet (Szlovénia)

PP9 Természeti Erőforrások és Természettudományi Egyetem, Bécs (Ausztria)

PP10 Észak-nyugat Horvátországi Regionális Energia Ügynökség (Horvátország)

PP11 Kelet-Magyarországi Európai Kezdeményezések Alapítvány (Magyarország, Debrecen)

PP12 Fenntartható Településfejlesztési Intézet (Csehország)

PP13 Politecnica Mérnöki Tanácsadó Szövetkezet (Olaszország)

Társult partnerszervezet: Croatia Green Building Council (Horvátország)

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Energiatakarékossági Világnap

2011-03-07

Magyar Fejlesztési Minisztérium Klíma- és Energiaügyi államtitkára, Bencsik János  nyitotta meg az Energia 2.0 elnevezésű programot az interaktív energia parkban.  A rendezvényen újból felhívták a figyelmet az energiahatékonyságra, és a takarákosságra, valamint az ehhez kapcsolódó célkitűzések közösségi szinten történő teljesítésre. Március 5-én az Energiatarékossági Világnap alkalmából a  Magyar Villamos Művek (MVM) szervezésében egy innovatív, zöld technológia elterjesztését ösztönző rendezvényt szervez.

Magyar Információs Nap az Intelligens projektekről 2011. március 11.

2011-02-06

Az Intelligens Energia Európa programok keretében megnyíltak az új pályázati lehetőségek. 2011. március 11-én Információs Napot tartanak a hazai érdeklődők számára, a Nemzeti Fejesztési Minisztérium koordinálásában.  További információk:

http://ec.europa.eu/energy/intelligent/events/ninfodays_en.htm

Megjelent az Új Széchenyi Terv

2011-02-05

2011 január 14-én megjelent az új Széchényi Terv a kormány  gazdaságfejlesztési programjáról.  A fő célkitűzések között Magyarország versenyképességének javítása, valamint  a munkaheyteremtés szerepel. A 11 akcióterve közel 2000 milliárd uniós forrás lehívását teszi lehetővé 2011-2013 között, és a következő hét kitörési pont fogalmazza meg:

 

Kitörési pontok:
1. egészségipar,
2. zöldgazdaság-fejlesztés (megujuló energiaforrások, geotermális energia, biotechnológia K+F)
3.  otthonteremtés,
4.  vállalkozásfejlesztés,
5.  tudomány-innováció,
6.   foglalkoztatás

7. közlekedésfejlesztés

http://www.nfu.hu/uj_szechenyi_terv

Egységes Európai Piaci Intézkedéscsomag rendezvénye, Brüsszel február 8.

2011-02-05

Ez a találkozó lehetőséget nyújt az Európai Parlament tagjainak, az EU elnökségének, a kormányfőknek és számtalan érintettnek az egységes európai piac szabályozásával kapcsolatos fejlesztési javaslatok megvitatására.További információk:

http://ec.europa.eu/internal_market/smact/docs/agenda/110208-conference_programme_en.pdf

Tanulmány a zöld gazdaságélénkítésről

2011-02-05

A világ vezetői államai között egyre nagyobb az egyetértés a zöld gazdaságélénkítés lehetőségeiről, miszerint a növekedés egyik kulcsa lehet. Zöld gazdaság? A megújuló energiaforrások felhasználásától kezdve a környezettudatos energiafelhasználásig számos közvetett vagy közvetlen intézkedéstartozhat ehhez az ágazathoz. A Levegő Munkacsoport a Magyar Közgazdasági Társaság közreműködésével 2010 júliusában egy nemzetközi konferenciát szervezett ezzel kapcsolatban, és legutóbb megjelent egy átfogó kutatási jelentés, amely a zöld intézkedések gazdasági és társadalmi hatásairól és eredményeiről szól. A dokumentum a Gazdasági és Szociális Tanács honlapján elérhető:

http://www.mgszt.hu/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=17

Európa Információs Nap

2011-02-03

Az Intelligens Energia Európa Program 2011 január 18-án újabb Információs Napot tartott Brüsszelben. Ennek a rendezvénynek különösen fontos promóciós és disszeminációs szerepe van, hiszen az EU 3*20-as energetikai célkitűzéseinek megvalósítását támogatja.

http://ec.europa.eu/energy/intelligent/events/infodays_en.htm

Megnyíltak az IEE Program 2011 pályázati lehetőségei

2011-02-03

Már több mint 550 projekt megvalósítása zajlik Európa szerte az Intelligens Energia Európa Program keretein belül. 2011 januárjában megjelentek az IEE honlapján azújabb pályázati kiírások, amelyek maximum 3 éves időintervallumra szólnak, és  egyértelmű célokat szolgálnak.  Ebben az évben a következő támogatási területeketjelölték ki: 

1. Energiahatékonyság program  SAVE (12 M Euró)

2. Energiafelhasználás a közlekedési szektorban STEER (12 M Euró)

3. Megújuló energiaforrások ALTENER (16 M Euró)

4. Integrált kezdeményezések INTEGRATED (27 M Euró)

http://ec.europa.eu/energy/intelligent/call_for_proposals/call_library_en.htm

ENESCOM Hírlevél

2011-02-02

Az Intelligens Energia Európa projektek közül elkészült az ENESCOM első hírlevele, amely a következő oldalon magyarul is olvasható.

2010 májusában, 5 Intelligens Energia – Európa (IEE) Fenntartható Energia Közösségek projekt egyesítette erejét, hogy terjesszék a helyi innovatív tevékenységekkel kapcsolatos híreket és információkat, amely ösztönzőleg hat a városokra és régiókra, hogy megfeleljenek az EU 2020-as célkitűzésének az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására, energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan.

Az 5 projekt, - ENNEREGEnergy for MayorsCity_SECcome2CoM és ENESCOMmelyek több mint 100 közösséget képviselnek Európa-szerte, ezt a közös hírlevelet számos európai nyelven készíti el, melyet kiküldenek a fenntartható energiával foglalkozók ezreinek.

http://regions202020.eu/cms/news/secnews-1-hu/

Partnerek